За нас

The Edge: R&BD

The Edge: Research & Business Development е дъщерно дружество на JA Bulgaria, което цели да стимулира създаването на иновативни, високотехнологични стартъп компании и тяхната комерсиализация в световен мащаб.

В работата си използваме образователната програма Lean LaunchPad, методологията „lean startup“, дизайн мислене и други модерни методи по предприемачество и „startup“ начин на мислене, както и доказан модел за сътрудничество между университетите и бизнеса.

Предлагаме разнообразни курсове и модели за развитие на предприемачески компетентности,услуги по обучение и менторство за развитие на стартиращи компании и други.

Като част от JA Bulgaria, The Edge: R&BD се уповава на опита и експертизата на организацията, която вече повече от 20 години е една от водещите такива в България с утвърдена репутация в предоставянето на иновативно и модерно образование от най-ранна възраст до университета.

JA Bulgaria използва т.нар. прогресивен или надграждащ предишните етапи модел на образование („от ABC до PhD“), чрез който устойчиво се изгражда ключовата компетентност предприемчивост и инициативност. Образователната философия на JA се базира на методите на учене чрез правене и смесено обучение (blended learning) с използване на дигитализирано интерактивно съдържание и високи технологии.

JA Startup Program е програма на JA Bulgaria, която от съществуването си от 2008 г. досега е достигнала до над 20 университета в страната. Това е първата програма в България за стартиране на бизнес в университета. Тя представлява едногодишен курс за бакалаври и магистри, в който студентите преминават през всички стъпки на една стартираща компания: от генериране на идея и развитие на прототип до излизане на пазара, напътствани от своите професори и доброволци от бизнес сектора. Досега в резултат на програмата са създадени над 100 стартъпа, някои от които световно известни.

През учебната 2018 - 2019 година, JA Bulgaria и The Edge: R&BD осъществиха успешно първата си преакселераторска програма за студенти - ``Challenge YOU``. В програмата участваха над 60 студенти (бакалаври, магистри и докторанти от всички специалности и университети), които работиха върху идеи за стартиране на бизнес в следните направления: виртуална реалност, изкуствен интелект, Internet of Things (IoT), финтех, здравеопазване, чиста енергия, агроиновации и други бизнес идеи, свързани с технологична иновация.

Avanade Digital Innovation Award

Победител в преакселератора Challenge You бе компанията BeVine, чийто продукт представлява цялостно решение за винопроизводители, което им позволява чрез сензори, разположени в насаждението, да получават актуална информация във всеки момент за редица показатели на почвата и атмосферните условия. Сензорите и приложението дават възможност на стопаните не само да следят показателите, но и да получават препоръки кога какви мероприятия да проведат за по-доброто здраве на своите насаждения.

BeVine спечелиха и специалната награда на Avanade “Дигитални иновации” за 2019 г. по време на европейско състезание на JA Европа “Enterprise Challenge”, което се проведе в Осло през месец юни. Ежегодното състезание събира на едно място най-добрите европейски студентски стартъпи, победители в националните състезания в своите страни.

Партньори